Tuinbegeleiding vanuit persoonsgebonden budget

Natuur en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Sinds het voorjaar van 2008 begeleid ik S. een man van 77 jaar bij de uitvoering van zijn tuinwerkzaamheden . S. is ongeveer 40 jaar geleden begonnen aan de aanleg van zijn ecologische tuin, die ruim 800 m2 groot is, aan de rand van het centrum van Maastricht. Bij het ontwerp, aanleg en onderhoud heeft hij zich laten inspireren door het boek van Louis Le Roy: Natuur uitschakelen, natuur inschakelen.

Een echte familietuin

In zijn tuin liggen veel verhoogde plantvakken, gemaakt van stenen die hij langs de weg vond of die vrijkwamen tijdens verbouwingen in huis; alles werd hergebruikt. 

Het snoeiafval kwam op een takkenhoop of composthoop terecht. Hij is naar een lokale boomkweker gegaan en heeft op hun advies veel bomen aangeplant met het idee: De bomen die op de afscheiding staan, die kap ik wel als ze te groot zijn.

Zijn tuin is een echte familietuin. Er zijn twee grasvelden om bijvoorbeeld op te voetballen of om te kamperen bij oma en opa. Een avontuurlijke bostuin (vol met daslook) met zandbak, "loopgraaf" en ruimte voor eigen invulling van een spel.

Er liggen grote stapstenen in de diverse borders die je nauwelijks ziet in de zomermaanden. Een grote organische vijver en een kleine gemetselde vijver trekken veel dieren aan.

De hele familie, broers, zussen, kinderen en kleinkinderen organiseerde vaak familiefeesten in de tuin van S. en zijn vrouw T. omdat daar veel ruimte was en er was altijd wat te beleven.

Tuinbegeleiding na herseninfarct

S. aan het werk in zijn ecologische tuin.Het werken in de tuin betekende alles voor S.. De weg in de tuin kent hij beter dan in huis. Het werken in de tuin was en is belangrijk voor hem omdat hij graag de natuur een handje helpt, zoals hij zelf zegt.

Maar S. heeft 4 jaar gelden een herseninfarct gehad. Sindsdien krijgt hij de uitvoering van zijn werk niet meer georganiseerd.

Hij wil heel graag, weet dat hij wat moet doen, maar het weten omzetten in handelen dat lukt niet meer. Hij ziet beperkt de dingen van dichtbij en alleen aan de rechterkant van hem.

Selectief wieden is moeilijk voor hem , op de knieën zitten lukt momenteel niet en zijn reukvermogen is minimaal.

Vandaar dat hij individuele werkbegeleiding nodig heeft om zijn tuin te onderhouden. Het doet hem goed dat hij een steentje kan bijdragen aan het onderhoud van zijn tuin, waarin hij liever werkt dan toekijkt.

Sinds 2008 zijn wij nagenoeg iedere week 2 ochtenden een paar uur samen aan het werk. Wij werken het hele jaar rond met uitzondering van dagen als het kouder is dan -5 graden.

Als het regent zijn wij in de 'bostuin' aan de slag of onder een afdak. Een uitspraak van hem is dan ook 'Slecht weer is voor de mensen die achter het raam zitten'.

Samen genieten van de tuin doet hem goed

De tuin betekent veel voor S. en zijn partner T. Ik vind het belangrijk dat ze samen van de tuin genieten. In de uitvoering betekent dat paden en terrassen veelvuldig geveegd worden en alle obstakels (boomstronken, loszittende pergola's, bielzen etc.) verwijderd worden. Zo staan de aardbeien in verhoogde plantvakken en de frambozen dicht bij het pad.

De tuin is gevarieerd en voorzien van vele rommelhoekjes. Het blad op de paden en het gras wordt geveegd en heeft een vaste plek in de tuin gekregen, waarin allerlei andere organismen kunnen overwinteren. Het snoeiafval wordt voor een deel verwerkt in de tuin en/of krijgt een bestemming als takkenril en speelaanleidingen elders.

Minder gewenste planten zoals zevenblad en brandnetel doen het heel goed in de tuin. Door uit te leggen dat die planten ecologisch belangrijk zijn probeer ik een omschakeling in beheer op gang te brengen. Dicht bij huis houden wij het 'schoon', dat wil zeggen intensief beheerd. De rest van de tuin wordt extensief beheerd. Dat past ook in het idee om S. zoveel als mogelijk zelfstandig te laten werken. Hoe meer hij zelf aan het werk is, wat betekent dat ik er naast moet staan, hoe minder tijd er is om selectief te wieden.

Als de tijd het toelaat laat ik hem het gras maaien met een handgrasmaaier omdat machines hem niet aanspreken. Door zijn slecht zicht ziet hij nauwelijks wat hij gemaaid heeft. Om aan te geven waar hij moet maaien loop ik van de ene kant van het gazon naar de andere kant. Zo weet hij waar hij moet maaien. Ik sta iedere keer tegenover hem op het gazon als hij begint te maaien.

Het werken met S. is heel prettig. Hij reageert heel alert en hij heeft veel gevoel voor humor. Dat een meisje nu nog voor hem uitloopt doet hem goed!

Diensten

Nelle Driessen ontwerpt tuinen en adviseert bij tuinwerkzaamheden met speciale aandacht voor ecologische of natuurrijke tuinen en natuurspeelplaatsen in privé-tuinen, voor scholen en in openbaar groen.

Tuinontwerper

Nelle Driessen -
Tuinontwerper
Powered by FiloLabs