Nieuwsbrief april 2018

Bomen planten - Tuincentrum - Bemesting en gewasbescherming - Tuinadviesdagen
Door de vele regen en de vorstperiodes in februari en maart heeft u nog niet veel kunnen doen in uw tuin. Ook onze laatste nieuwsbrief is alweer enige tijd geleden verschenen.Hopelijk hebben we nu de laatste vorst gehad en kunnen we volop aan de slag in de tuin!

Wilt u nog (fruit)bomen planten?

Doe dit dan op korte termijn om onnodige problemen te voorkomen. Het is nu nog prima om te planten. Zodra de bomen bladeren krijgen, kan er niet meer vanuit de volle grond geplant worden. 

Alleen potgekweekte bomen kunnen dan nog geplant worden. De keuze hierin is beperkter en de kosten zijn hoger dan bij bomen uit de volle grond. Hoe lang kunt u nog ongeveer planten:

  • Bomen en Leivormen uit de volle grond tot en met de 2e week van april
  • Hagen en bosplantsoen met blote wortel tot en met de 2e week van april
  • Fagus sylvatica met blote wortel tot en met de 1e week van april
  • Fruitbomen uit de volle grond tot en met de 2e week van april
  • Taxus met kluit tot en met de 3e week van april
  • Vaste planten, heesters en fruitbomen in pot, het hele jaar

Tuincentrum

Dit voorjaar hebben we weer enige aanpassingen aangebracht aan het tuincentrum. Afgelopen 

maanden is er hard gewerkt om alles netjes op de juiste plaats te krijgen en zijn er al weer prachtige heesters binnen gekomen.  Eind deze week komen ook de nieuwe vaste planten weer allemaal binnen, zodat we weer een mooie voorraad planten hebben staan! Komende weken zullen er ook steeds meer bloeiende planten op voorraad komen. Alvast een kleine impressie:


Bemesting en gewasbescherming

Tuinplanten

Deze maand is het weer tijd om kalk te strooien in de borders en op het gazon. Vervolgens kan worden bemest met OPF granulaat. 

OPF is een volledig organische meststof en zorgt voor een gelijkmatigere afgifte van meststoffen gedurende een periode van ong. 30 weken. De helft van de meststoffen komt in de eerste maand vrij, de overige meststoffen in de maanden erna. De tuinplanten krijgen zo een prima basis aan voedingsstoffen mee. 

Ook bevat deze meststof veel minder schadelijke zouten dan reguliere kunstmeststoffen. 

Gazon

Door verzuring van de grond vindt er een mosvorming in het gazon plaats. Heeft u in februari/maart nog geen kalk gestrooid? Doe dit dan nog zo snel mogelijk! Door kalk te strooien wordt de pH in de grond verhoogd, waardoor het mos wordt teruggedrongen. Vervolgens kan in april (zodra het gras begint uit te lopen) het gazon worden geverticuteerd. Daarna bemesten met OPF en Biovin voor een mooi, gezond en donkergroen gazon. 

Krulziekte in perzik

Zodra de knoppen beginnen te schuiven spuiten met Luxan Ortiva en na 10 dagen herhalen. Bij een koud en nat voorjaar spuiten nog een keer extra herhalen. Hierbij Buxus Health mix meespuiten geeft de plant nog een extra oppepper en heeft tevens een preventieve en curatieve werking tegen krulziekte. 

Verzorging van Buxus

Start met een goede basis en een gezonde Buxusplant door de komende maand de Buxus te bemesten met Buxus Health mix (een speciale buxusmeststof die tevens tegen taksterfte in Buxus werkzaam is). Belangrijk is om de planten vooral niet ‘op te jagen’ met kunstmest. Te zwaar (met stikstof) bemestte planten krijgen slapper blad en worden zo vatbaarder voor ziektes en plagen.

Buxusmot (Glyphodes perspectalis)

Vorig jaar was de Buxusmot een ware plaag in menige tuin. Ook dit jaar verwachten we veel overlast van de Buxusmot. In Margraten zijn de eerste rupsen al gesignaleerd!

Kenmerken van de rups van de buxusmot 

Groene rups, dode blaadjes, kale takken en spinsels tussen de takken. De spinsels (op de topjes en midden in de plant) hangen vol met korrelige uitwerpselen. Eerst vreet de rups de hele buxus kaal, vervolgens schrapen ze de onderkant van het bladmoes weg en spinnen de overgebleven blaadjes aan elkaar. Zodra de planten helemaal kaal zijn gevreten spuiten ze een lange spinseldraad de lucht in en laten zich meewaaien naar de volgende plant of haag. 

Levensloop

Sommige rupsen overwinteren en worden in februari /maart alweer actief. Normaal gesproken worden de eerste eitjes eind april / begin mei gelegd. Na enkele dagen komen de eitjes uit en beginnen de rupsen te eten. Van ei tot het verpoppen van deze rups duurt ongeveer een maand. De 2e generatie rupsen komt dus ongeveer begin juli uit. De 3e generatie rupsen half september / begin oktober. In de periode dat de eitjes uitkomen moet de Buxus dus goed bekeken worden op aanwezige rupsen!! 

Bestrijding

Bestrijden kan met de middelen Compo Karate Garden of Decis. De planten moeten volledig van binnen en buiten worden geraakt, zodat alle rupsen in aanraking komen met het middel. Na 10 dagen deze behandeling weer herhalen. 

Vorig jaar hebben we proeven gedaan met een krachtige muntthee. Deze muntthee kan zelf worden bereid uit muntblaadjes en kokend water. Blaadjes laten intrekken totdat de thee is afgekoeld. Vervolgens spuiten over de Buxus. De rupsen moeten wel allemaal goed geraakt worden en dat is juist het lastige. De rupsen zitten vaak midden in de planten. Na 1 week de behandeling weer herhalen. 

Voor een snellere hergroei van de Buxus kunt u Kaliumfosfiet en Bitterzout toevoegen aan het spuitmiddel. Let op: preventieve bestrijding van de Buxusmot werkt niet. 

Voorjaarsbloeiers

Nu het voorjaar voor de deur staat, is het tijd om weer te genieten van de eerste voorjaarsbloeiers.

Komende weken beginnen de eerste fruitbomen te bloeien. Denk maar aan de prachtige bloesem van de perzik, (sier)kers, peer, pruim en appel! Ook daar zijn prachtige exemplaren van te verkrijgen die geschikt zijn voor een kleinere tuin. Informeer bij onze medewerkers naar de mogelijkheden. Forsythia en Corylopsis (beide geel)en de Ribes sanguineum (rood) staan op dit moment al in volle bloei. De Magnolia is nu al mooi met haar zachte katjes en binnen enkele weken staan ook zij in volle bloei. Prachtig in iedere tuin. 

Vaste planten die al (bijna) bloeien zijn o.a. Pulmonaria, Primula, Aubrieta, Phlox (de kruipende versie), Bergenia, Aquilegia en Pulsatilla. Deze soorten zijn allemaal in diverse kleuren verkrijgbaar. Een aantal daarvan hebben we momenteel al bloeiend in het tuincentrum staan! 

Natuurlijk mogen ook bloembollen zoals Narcissus, Tulipa, Anemone, Crocus etc. niet ontbreken. 

Tuinadviesdagen in 2018

Via de kwekerij kunt u advies krijgen van professionele ontwerpers. U kunt kiezen tussen een advies in uw eigen tuin (tegen vergoeding) of bezoek een van de tuinadviesdagen op de kwekerij (gratis). De tuinadviesdagen zijn iedere derde zaterdag van de maanden: maart, april, mei, juni, september, oktober en november. Zie voor meer informatie http://www.boomkwekerij-frijns.nl/advies. 

Openingstijden feestdagen 2018

  • Koningsdag 27 april 2018 gesloten
  • Hemelvaartsdag 10 mei 2018 gesloten
  • 2e Pinksterdag 21 mei 2018 gesloten

Directie

Jan Frints -
Directeur
Alex Frints -
Directeur

Tuincentrum

Elise Franssen -
Inkoop/verkoop
Powered by FiloLabs