De tuin van Nelle

Natuurtuin in landelijk ingericht buitengebied
De tuin van Nelle Driessen ligt aan de rand van het dorp met uitzicht over laagstam vruchtbomen en een landelijk ingericht buitengebied. De natuurtuin  van circa 1200 m2  heeft een  verval van 11 meter over een lengte van 70 meter. Het is een leeftuin voor volwassenen, kinderen en dieren met verschillende tuintypen: bos, helling, zwembad, gras, fruit, siertuin, en moestuin.

Terassen, keermuren en verbindingszones

De hoogteverschillen in de tuin worden geaccentueerd met verschillende keermuren gemaakt van aarde, mergel, gebroken stoeptegels en ook grasplaggen. In deze keermuren zijn streekeigen planten verwerkt zoals diverse sedum soorten, wilde marjolein, havikskruiden etc.

De keermuren zijn gemaakt om terrassen te vormen en dieptewerking te versterken in de tuin. Diverse dieren , zoals bijvoorbeeld hermelijn, gebruiken deze als verbindingszones. Voor kleine zoogdieren en  insecten zijn ze het primaire leefgebied.

De natuurzwemvijver

Centraal in de groene hellingtuin ligt een strakke natuurzwemvijver. Het zwemwater wordt gezuiverd met helofyten planten. Naast het zwemgedeelte is een vijver met  vissen. in de zomermaanden bij het invallen van de duisternis fourageren  watervleermuizen boven het water en tegen middernacht komen soms vuurvliegjes uit het struikgewas.  De Efteling is er niets bij!

Natuurlijk tuinieren

In de tuin zijn diverse vormen van natuurlijk tuinieren te zien. Er zijn bloemrijke borders met veel wilde grassen en inheemse planten .  De soorten rijkdom wordt bevorderd door het inzaaien van ratelaar die de groei van grassen verminderd. Die borders worden 2 keer per jaar gemaaid en het maaisel wordt afgevoerd. 

De meeste bloemborders bestaan uit  bodembedekkende planten met solitaire planten. Deze borders worden selectief gewied, waardoor een tapijt van bladplanten met her en der bloei ontstaat.

De eetbare tuin

Naast een moestuin op het zuiden in de voortuin zijn eetbare  vaste planten en kleinfruit toegepast in veel borders in de hellingtuin. Diverse bladhoudende en  gemengde brede  bladverliezende hagen van inheems plantmateriaal zorgen voor overzicht en geleiding in de tuin.

Meerdere "banken" van natuurlijk materiaal zijn geplaatst om te loungen, of gewoon om te genieten van de tuin. De een in de schaduw, de ander juist in de zon, een volgende om de grote kersenboom of aan het water. Van mergel, van gesnoeide bomentakken , van steen, van staal,  aarde en hout.

Speelse leeftuin voor mens en dier

Op een speelse wijze zijn diverse speelaanleidingen voor kinderen gemaakt . Bijvoorbeeld verstophagen, kleine doorgangen door de haag, stapstenen door borders, plekken om je terug te trekken, klimpalen en klimbomen. Een klein voetbalveld is tegelijkertijd konijnenveld. 

Het zijn allemaal kleine elementen die samen een geheel vormen. Voor bezoekers dienen ze als inspiratie voor  een particuliere tuin, openbaar groen en een groene schoolplein.

De tuin is een  leeftuin waarin de bewoners en diverse wilde planten en dieren zich thuis voelen.

Bezoek aan de tuin

Door het hoogteverschil is de tuin niet rolstoel- en rollator vriendelijk. Parkeren is mogelijk aan de overzijde van de straat.

Adresgegevens:
Nelle Driessen
Reijmerstokkerdorpsstraat 18
6274 NL Reijmerstok

Diensten

Nelle Driessen ontwerpt tuinen en adviseert bij tuinwerkzaamheden met speciale aandacht voor ecologische of natuurrijke tuinen en natuurspeelplaatsen in privé-tuinen, voor scholen en in openbaar groen.

Tuinontwerper

Nelle Driessen -
Tuinontwerper
Powered by FiloLabs